Artrosskola

Artros är en sjukdom som kan drabba alla leder i kroppen. Den bästa behandlingen för de flesta personer med artros i höft, knä och hand är anpassad träning, daglig fysisk aktivitet och att undvika övervikt. I artrosskolan får du lära dig mer om hur artros kan behandlas, vad det beror på och vad du själv kan göra. I artrosskolan träffar du fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist och andra patienter med artros. Vi delar med oss av tips och råd som kommer hjälpa dig i din vardag.

Akupunktur

Akupunktur kan användas för att lindra smärta och behandla vissa sjukdomar. Genom att nålar sätts in i särskilda akupunkturpunkter på kroppen skickas impulser via nerver från det behandlade området till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Det centrala nervsystemet i hjärnan ökar då produktionen av olika ämnen, till exempel endorfin, som bidrar till att minska smärtan. Dessutom ökar blodcirkulationen i den vävnad där nålarna sitter. Akupunktur kan till exempel lindra muskel- och ledsmärtor, smärtor i samband med artrossjukdom eller reumatologiska sjukdomar, migrän, smärta i bäckenet under graviditet.

Idrottsmedicin

Vi erbjuder bedömning och rehabilitering vid skador som har uppkommit i samband med idrott eller motion, oavsett om du är elitidrottare eller motionär. Det kan handla om akuta skador eller överbelastningsskador, rehabilitering i samband med operation eller som ett alternativ till operation. Träningen är individuellt anpassad utifrån dina förutsättningar och behov. Det kan handla om att träna styrka, rörlighet, balans, koordination och stabilitet. Vi tänker långsiktigt, ger dig kunskap och råd kring hur du kan undvika framtida skador.

Ortopedisk manuell terapi

Du som lider av akuta och långvariga smärtproblem, nedsatt arbetsförmåga, skador och sjukdomar som gör att delar av kroppen inte kan röra sig normalt, kan ha hjälp av Ortopedisk manuell terapi (OMT). OMT är en form av undersökning och behandlingen som anpassas efter dina behov och kan smärtlindra, öka din rörlighet eller stabilisera din kropp. Metoder som används vid terapin är bland annat specifikt anpassad träning, led- och nervmobilisering. Nervmobilisering ger flera effekter på nerven bland annat bättre cirkulation och därmed snabbare läkning.

Balansträning

Forskning visar att äldre människor som ägnar sig åt balansträning och styrketräning avsevärt minskar risken att falla. Med hjälp av våra fysioterapeuter har du möjlighet att träna upp din balans vilket är en viktig del inom det fallpreventiva arbete som bedrivs både på mottagning och inom hemrehabilitering.

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Det finns många olika hjälpmedel som kan göra vardagen enklare och öka dina möjligheter att leva ett mer aktivt och självständigt liv. Rätt hjälpmedel kan förebygga, förbättra och kompensera en funktion.Behovet av hjälpmedel bedöms utifrån din situation och Region Stockholms regler för förskrivning. Det kan bland annat handla om rollatorer, käppar, toalettförhöjningar och förhöjningsdynor.

Graviditetsbesvär

Fysisk aktivitet och träning hjälper dig att må bättre under graviditeten. Det är vanligt att få olika besvär under graviditet. Många gravida får exempelvis värk kring bäcken, rygg eller bröstkorg. Det kan finnas olika orsaker till smärtan och därför kan olika insatser behövas för att lindra den. Förutom olika smärtlindrande behandlingar kan vi hjälpa dig med anpassad styrke- och konditionsträning som förbereder din kropp inför förlossningen. Att öva avslappning är ett annat sätt att hantera smärta.

Handträning

En nedsatt funktion i handen kan uppstå som en följd av sjukdom eller skada. Det kan till exempel vara en fraktur, artros eller en inflammation. Vid handträning får du hjälp att bibehålla och öka handens rörlighet, styrka och greppförmåga. Ibland kombineras handträningen med en stunds värmebehandling (paraffin) för att underlätta träningen.

Ortos

En ortos är en avtagbar, stödjande skena som används för att ge stöd och stabilitet åt en kroppsdel. Genom att avlasta kroppsdelen kan smärtan lindras och funktionen förbättras. Om du exempelvis har smärta i handleden kan en stödjande skena göra handleden mer stabil så att handens funktioner förbättras samtidigt som det gör mindre ont att greppa saker. Utprovning av specialanpassade ortoser görs av arbetsterapeut.

Postoperativ träning

Efter en operation krävs det ofta sjukgymnastik och träning för att kroppen ska fungera bra igen. Träningen riktar in sig på den specifika problematik som finns efter en operation. Utifrån de senaste rönen tränar vi de kroppsfunktioner som behöver extra fokus

Hjärtrehabilitering

Hjärtrehabilitering hjälper dig som har hjärtbesvär att få bättre hälsa, vare sig du har haft en hjärtinfarkt, genomgått hjärtkirurgi eller haft andra hjärtsjukdomar. Individuellt anpassad träning är ett effektivt sätt att övervinna de fysiska hinder som förknippas med hjärtsjukdom. Vi ger dig även ökad kunskap och förståelse kring dina hjärtbesvär. Du får hjälp att lägga om livsstilen och lära dig kontrollera de riskfaktorer som lett till din hjärtsjukdom

Hembesök

Rehabiliteringsinsatser i hemmet utförs av arbetsterapeut, fysioterapeut och dietist för de personer som har svårt att ta sig till vår klinik av medicinska skäl. Vid hembesök går vi tillsammans igenom behoven av insatser och lägger upp en rehabiliteringsplan. Det kan handla om insatser som:
• Funktionell träning för att öka självständigheten i hemmet och dess närmiljö.
• Bedömning/utprovning av hjälpmedel.
• Bedömning av ADL-förmåga och utfärdande av intyg, på remiss från läkare.
• Information och instruktion till närstående och vårdgivare i rehabiliterande förhållningssätt.
• Kostrådgivning vid olika sjukdomstillstånd och viktproblem.

Kostrådgivning

Vår dietist hjälper dig som behöver stöd att gå upp eller ner i vikt, har ont i magen, problem med allergier eller andra besvär som är kopplade till kosten. Kroppen behöver energi för att fungera. Både för lite och för mycket mat och näring kan leda till problem med hälsan. Det gäller att hålla energibalansen genom att äta det du behöver, men inte mer eller mindre. Dietisten gör en bedömning och rekommenderar lämpliga kost- och näringsråd för dig

TENS smärtlindring

Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) är en behandlingsmetod som fungerar som smärtlindring både vid akut och långvarig smärta. Behandling med TENS ger inga biverkningar och ibland kan det räcka som ensam behandlingsform, men kan även kombineras med andra behandlingsmetoder. Tens kan användas exempelvis vid ryggskott, diskbråck, nacksmärta, knä-och axelledssmärtor, höftsmärta, knäartros, menssmärta och förlossningssmärta.

Bedömning av fysisk förmåga (TIPPA)

Som en del av kartläggning och bedömning av fysisk aktivitetsförmåga används TIPPA, ett standardiserat fysiskt funktionstest avsett för patienter med långvarig muskuloskeletal värk. Med TIPPA kan man se fysiska förutsättningar inför arbete till exempel uthållighet, lyftförmåga och skattning av sin egen förmåga. Remiss krävs.

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling (Shockwave Therapy) är en vetenskapligt beprövad metod för effektiv behandling av kronisk smärta i leder, senor och muskler. Behandlingen utförs med en applikator/ ”pistol” som skickar mekaniska impulser in i smärtområdet. Dessa ”stötvågor” ökar blodcirkulationen i området och kick-startar igång läkningsprocessen. Stötvåg används exempelvis vid axelsmärta/impingement, kalkaxel, tennis- och golfarmbåge, hälsenebesvär, hälsporre, löparknä, hopparknä, höftsmärta, benhinneinflammation och ljumsksmärta. Hör av dig till oss för att boka tid för bedömning

 

All behandling föregås av en bedömning där patient och terapeut tillsammans lägger upp en behandlingsplan.